Momenteel zijn er SMS- en e-mail berichten in omloop welke om een update van (bedrijfs)gegevens vragen. Ga niet in op de verzoeken in de e-mail en SMS-berichten, want dit is een poging tot phishing. Klik dus niet op de linkjes en verwijder de e-mail en SMS-berichten direct. Meer informatie leest u op eHerkenning.nl en de Fraudehelpdesk
Phishing is een vorm van fraude. Houd altijd goed in de gaten van wie de e-mail afkomstig voordat er op een link of bijlage wordt geklikt. Let op: Er circuleren misleidende e-mails waarin de naam van eHerkenning wordt gebruikt. Het is cruciaal om niet in te gaan op verzoeken in deze e-mails, omdat dit phishing is. Klik dus niet op eventuele links en verwijder de e-mail onmiddellijk.
“Momenteel zijn er meerdere phishing mails bekend van verschillende afzenders. Controleer te allen tijde goed de afzender van het bericht. E-mails verzonden vanuit Reconi eindigen met @reconi.nl. Meer informatie over phishing is te vinden op: www.FraudeHelpdesk.nl/actueel/valse-emails/”.
Wat is phishing?
Phishing is een vorm van online fraude waarbij berichten worden verstuurd, zoals e-mails, SMS’jes of WhatsApp-berichten. Deze berichten lijken afkomstig te zijn van vertrouwde bronnen, zoals overheidsinstellingen en banken, om gebruikers te misleiden en hun inloggegevens, creditcardinformatie, pincode of andere persoonlijke gegevens te bemachtigen.
Tips om phishing te herkennen
Het kan moeilijk zijn om een neppe e-mail van een echte te onderscheiden. Hier zijn enkele richtlijnen om te helpen bij het herkennen van phishing-e-mails:
- Afzender: Controleer het e-mailadres van de afzender, vooral wat er na het @-teken staat. Soms is het verschil tussen een legitiem en nep e-mailadres subtiel.
- Aanhef: Legitieme bedrijven gebruiken vaak uw naam in hun correspondentie. Let op algemene aanhef zoals “Geachte heer/mevrouw” of “Beste klant”.
- Verzoek om persoonlijke/inloggegevens: Nepmails bevatten vaak verzoeken om uw persoonlijke of inloggegevens te ‘controleren’, ‘bij te werken’ of ‘aan te vullen’. Klik nooit zomaar op links in deze e-mails.
- Taalgebruik en vormgeving: Nepmails worden steeds professioneler met correct taalgebruik en vormgeving. Vergelijk ze met eerdere correspondentie van het bedrijf en let op onregelmatigheden.
- Spoed: Wees voorzichtig met e-mails die druk uitoefenen met termen als ‘laatste waarschuwing’ of ‘spoedmeldingen’.
- Links: Klik niet zomaar op links in e-mails die u niet vertrouwt, omdat ze schadelijke software kunnen installeren of naar valse websites kunnen leiden.
- Verkorte links: Wees voorzichtig met verkorte links, zoals bit.ly of t.co, omdat u niet kunt controleren waar ze naartoe leiden.
- Bijlagen: Open nooit bijlagen in e-mails die u niet vertrouwt, omdat ze schadelijke software kunnen bevatten.
Als u per ongeluk op een link hebt geklikt, een QR-code hebt gescand of uw eHerkenning inloggegevens hebt ingevuld via e-mail of SMS, neem dan onmiddellijk contact op met de Fraudehelpdesk.
Bron: https://www.eherkenning.nl/nl/nieuws#frauduleuze-eherkenning-emails-in-omloop.
Zie onderstaand voorbeeld van een phishing e-mail die in omloop zijn op dit moment: